December 4, 2020

Duurzaam cadeautjes geven! Tips + inspiratie

In dit blog deel ik een aantal tips en weetjes die je helpen op een zo duurzame manier te geven tijdens de feestdagen. Daarna (onderaan de blog) deel ik nog wat inspiratie voor duurzame cadeautjes en deel ik waar je die kunt vinden!

Rond de feestdagen gaat mijn geweten altijd en beetje knagen. Moeten we nou echt zoveel uitgeven en consumeren? Toen ik begon met duurzamer leven voelde ik me enorm opgelaten in deze periode. Ik kon nooit bedenken wat ik op mijn verlanglijstje moest zetten en ik schaamde me dat we met z’n allen zoveel consumeren alsof er geen consequenties aan vast zitten. 

Ik val meteen maar met de deur in huis.. spullen zijn nu eenmaal heel vervuilend. Maar toegegeven, de feestdagen zijn ook ontzettend gezellig en het is ook erg leuk om te geven. Het is ook zonde om dat op te geven. Dus.. hoe geef je nu zo duurzaam mogelijk cadeautjes?

Budget

Voorkomen is beter dan genezen. Dus het begint al bij de voorbereidingen: het bepalen van een budget. Ga bij jezelf na: hoeveel is écht nodig om uit te geven? Het belangrijkste en het leukste is het symbool van geven en de tijd die je samen doorbrengt. Daar hoeft echt geen mega prijskaartje aan te hangen. Probeer dit jaar de focus eens te leggen op de basis, een beperkt budget behoed je al van overmatig consumeren. En mooi meegenomen.. ben je ook sneller klaar met inkopen doen!

Houd je aan het verlanglijstje van de ander

Een verlanglijstje wordt vaak bewust samengesteld. Dus probeer je hier ook zo veel mogelijk aan te houden bij het doen van inkopen. Vraagt degene een specifiek model/ een specifieke uitvoering? Koop die dan. Zo vervul je de wens van de ontvanger en voorkom je dat jouw cadeau gaat liggen te verstoffen en waarschijnlijk het bedoelde cadeau ook nog gekocht wordt. Dat is dubbel zonde. Kan het beter in één keer goed gaan. 

Bewaar de bonnetjes en geef ze erbij

Mocht iemand dan toch niet tevreden zijn, kan het nog worden geruild / teruggebracht. Het is helemaal zonde als iets niet gebruikt wordt, dan is de impact op het milieu voor niets geweest. 

Denk aan kwaliteit boven kwantiteit

Éen van de meest gemaakte fouten is het willen inslaan van zoveel mogelijk cadeaus. Hoe meer, hoe beter, hoe gezelliger het staat. Koop jij ook wel eens een goedkopere versie van iets waar iemand om vroeg om meer budget over te houden voor meerdere kleine cadeaus? Waar het echt om gaat bij duurzaam inkopen doen, is minder kopen en investeren in kwaliteit. Je wilt dat spullen echt gebruikt gaan worden en dat ze een lange levensduur hebben.

Vind je het moeilijk/ ongemakkelijk met maar weinig spullen aan te komen zetten? Bedenk dan waarvoor je het doet. Het is beter voor het milieu en fijn voor de ontvanger, want die krijgt precies wat ‘ie wil en het gaat lang mee!

Vergeet niet tweedehands (of refurbished) te kijken

Stoffig, vies, onhygiënisch.. allerlei vooroordelen die op tweedehands kopen zijn geplakt. Maar wist je dat er vaak nog geheel nieuwe producten tweedehands verkocht worden? Of zelfs nog in zo’n goede staat dat het als nieuw lijkt? Kijk daarom altijd even of items van iemands verlanglijstje ook tweedehands verkrijgbaar zijn. Dat is de meest duurzame optie. En vaak ook nog goedkoper. Houd je zelfs nog extra budget over dan wanneer je het nieuw zou kopen. 

Tip 1: Met name ook voor speelgoed werkt tweedehands kopen heel goed!

Tip 2: Ben je opzoek naar elektronica? Bekijk dan ook eens de refurbished opties. 

Kijk eens wat je zelf nog hebt liggen

Dit is eigenlijk net als tweedehands, het meest duurzame. Heb jij nog geheel nieuwe (/zo goed als nieuwe) spullen in huis liggen die je niet gebruikt? Bijvoorbeeld een fles zeep die je niet lekker vindt ruiken? Een bakblik dat je eigenlijk niet gebruikt? Misschien kunnen ze wel door als cadeautje. Als het niet voor degene is van jouw lijstje, misschien dan wel voor een ander uit de groep. Of, biedt het aan op marktplaats / weggeefhoeken op Facebook. Zo help je jouw items weer de consumptiecirkel in. 

Geef een ervaring cadeau

Het meest duurzame cadeau, is het item niet gegeven ;). Dat klinkt misschien een beetje flauw.. maar heb je wel eens gedacht aan het geven van een ervaring? En wist je dat uit onderzoek blijkt dat een ervaring vaak langer onthouden wordt en gelukkiger maakt? Er zijn echt talloze ervaringen die je cadeau kunt doen. 

Denk aan:

  • Een zelfgemaakte voucher voor een activiteit (eventueel naar keuze) met jou.
  • Verzilverde cadeaubonnen voor een specifieke activiteit (geef 1 of 2 bonnen, zodat de ontvanger iemand mee kan nemen). 
  • Organiseer zelf een activiteit: een picknick / een uitgebreid diner. Ben je specifiek ergens goed in? Geef zelf een workshop cadeau! 

Normaal gesproken zouden evenementen zich uitstekend lenen voor een cadeau. Maar nu moeten we toch een beetje creatief nadenken. Enkele coronaproof ideeën zijn: een online workshop (er is echt zoveel verplaatst naar Zoom nu, zo heb ik binnenkort een online bakworkshop, hoe leuk!), een massage, een online concert, een tegoedbon voor horeca (support je die ook meteen!), etc. 

Maak zelf iets

Er is vast iets dat je zelf kunt maken. In mijn geval is dat taaaart. Dat geef ik ook regelmatig als cadeau. De impact op het milieu is ook lager als je iets zelfgemaakts geeft. Op die manier zit er ook extra veel liefde en aandacht in het cadeau. Ga wel even na of het een beetje past in het straatje van de ontvanger.

Let op waar je koopt

Probeer dit jaar ook zoveel mogelijk bij kleine en lokale winkeltjes te kopen. Zij zullen door de corona crisis waarschijnlijk flink geraakt zijn en een boost tijdens de feestdagen is vast welkom. Persoonlijk vind ik het ook super leuk als ik weet waar iets vandaan komt en dat de eigenaar een klein dansje doet, in plaats van kopen bij een gigant die waarschijnlijk toch al genoeg omzet draait.

Daarnaast kun je er voor kiezen om bewust alleen maar bij duurzame winkels te kopen. Ik zal hieronder enkele duurzame winkels delen. Neem er vooral eens een kijkje. Ze verkopen erg leuke en ‘gewone’ dingen, die dan zo duurzaam mogelijk geproduceerd zijn. De producten zijn er waarschijnlijk wat duurder dan je van andere winkels gewend bent, maar ze zijn wel beter voor het milieu. En daar betaal je voor. 

Daarbij is het een laagdrempelige ingang om iemand door middel van cadeautjes iemand kennis te laten maken met duurzame producten. Iemand zou het zelf misschien niet zo snel kopen, maar als het in de smaak valt is de kans groot dat diegene het wel nog eens zelf koopt.

Inpakken

Kijk eens creatief naar het inpakken. Kan dat ook zonder inpakpapier te kopen? Gebruik een mooie sjaal/ doek om in te pakken en vraag die erna terug (of geef die erbij!) of gebruik materialen die je al in huis hebt liggen. Oude kranten / tijdschriften kunnen ook erg leuk zijn als inpakpapier. Heb je niks liggen? Vraag bij cafés/ kappers of ze nog oude kranten en bladen hebben die je mee mag nemen. Of gebruik oud papier, verf/ stiften en kleurpotloden en ga zelf lekker knutselen.  

In het kort:

  1. Houd je aan het verlanglijstje van de ontvanger.
  2. Koop minder en van betere kwaliteit. 
  3. Kijk of je de gevraagde producten tweedehands kunt kopen.
  4. Kijk of je een ervaring/ iets zelfgemaakts cadeau kunt geven.
  5. Koop bij duurzame bedrijven. 

Tip: Let er wel op dat jouw cadeaupakket niet overweldigend duurzaamheid uitstraalt. Dit kan iemand afschrikken (of zelfs in het verkeerde keelgat schieten). Houd het daarom luchtig: enkele producten van duurzame winkels bijvoorbeeld en focus je op minder kopen en betere kwaliteit (waar mogelijk tweedehands). Dan is eigenlijk alles al duurzaam.. maar zal dit voor een ongetraind oog niet meteen opvallen! 

Duurzame cadeautjes inpiratie

Eco webshops

Ik raad je aan om eens een kijkje te nemen bij de duurzame webwinkeltjes MIISHA en Plastic Free Amsterdam. Het zijn mijn go-to shops voor duurzame items. Je vindt er van alles van zero-waste gadgets tot duurzame verzorgingsproducten en zelfs duurzame giftboxes. Erg handig.. beide sites hebben ook een gift guide / feestdagen pagina staan op de website!

Met de code ‘celebratewithcare’ krijg je bij Plastic Free Amsterdam 10% korting op je bestelling, en met de code ‘AndTakeCare10’ krijg je bij MIISHA 10% op je bestelling. 🙂

Dit is de men’s giftbox van Plastic Free Amsterdam

Eco-friendly make-up/ verzorgingsproducten

Door middel van cadeautjes is het super leuk iemand kennis te laten maken met een duurzamere variant van iets dat ze al gebruiken, bijvoorbeeld make-up of verzorgingsproducten! Mijn favoriete merken voor make-up zijn Ere Perez (o.a. te koop via thegreenlabels en Nourished) en ILIA (o.a. te koop via SCOON).

Mijn lievelings highlighter van Ere Perez

Duurzame cadeaubonnen/ een donatie

Het aanbod duurzame producten neemt enorm toe de laatste tijd. En gelukkig de duurzame cadeaubonnen ook. Handig om te geven als je niet zo goed weet wat cadeau kan geven. Ook met betrekking tot kleding kan het handig zijn een cadeaubon te geven. Bekijk voor duurzame kledingwinkels mijn blog ’13 Nederlandse webshops met eerlijke & duurzame kleding’, de meeste daarvan bieden ook cadeaubonnen aan! Of, koop NIKS, voor iemand die zegt dat ‘ie alles al heeft! Voor iemand die al vrij groen is, kun je ook een boom laten planten of een duurzame donatie doen :).

Enkele duurzame cadeaubonnen zijn: de Sustainable Fashion Gift Card en de Nationale Groene Kadobon. Ook handig is de cadeaubon voor het duurzame online warenhuis Shop Like You Give A Damn.

De cadeaubon van Shop Like You Give A Damn

Consumables (eten & drinken)

Eten en drinken doen we allemaal, dus de kans dat dit verspild wordt is vrij klein. Daarnaast vinden we het vaak leuk om verrast te worden op gebied van eten/drinken. Een mooie kans om de duurzaam geproduceerde versie cadeau te doen!

Enkele leuke ideeën zijn: Roze Bunker siropen, feestelijke ciders en sprankels (ook alchoholvrij!) van De Fruitmotor, een Support your locals box, speciaalbier van Instock gemaakt van voedselresten om voedselverspilling te voorkomen (in de webshop vind je ook andere producten). Of zoek naar wat er in jouw buurt wordt geproduceerd aan duurzaam voedsel/ drinken!

Framboos Laos siroop van de Roze Bunker

Zo, heb je het helemaal tot hier volgehouden? Dit waren al mijn tips en cadeau inspiratie die ik met jullie wilde delen! Hopelijk hebben jullie er wat aan en gaan we samen zo langzamerhand steeds duurzamer consumeren. Ik wens jullie allemaal heel fijne feestdagen en alvast een liefdevol, gelukkig en gezond nieuwjaar. Veel liefs, Judith.

Geschreven door Judith

Hoi! Ik ben Judith 🙂

Ik sta graag in de keuken, en ik eet vegan en suikervrij. Je denkt misschien dat dat vervelend is, maar niks is minder waar. Ik voel me een stuk fitter sinds ik dat doe. En koken is nu juist een groot plezier. Af en toe deel ik hier recepten als bewijs 😉 Daarnaast houd ik me bezig met duurzaamheid, op gebied van mode, wonen, eten, en bewustzijn. Ook daarover zul je hier geregeld iets tegenkomen!

 

More About Me