October 18, 2019

Hét stappenplan voor een opgeruimde kledingkast

Herken je dat? Elke ochtend weer in de stapel los slingerende kleding opzoek zijn naar iets dat a) lekker zit, b) bij elkaar past, c) past bij het weer en d) niet stinkt (want eerlijk, soms gooi ik per ongeluk ‘vieze’ kleding terug in de kast om het na 100 jaar pas weer terug te vinden).

De oplossing? Je raad het vast al: je kledingkast opruimen. Je denkt misschien: daar heb ik echt geen tijd voor! Maar geloof me, het levert je zoveel rust op dat het echt loont om er energie in te stoppen!

Want: in één oogopslag zien wat je in je kast hebt liggen én alles wat je ziet leuk vinden, doet wat met je. Echt. Het maakt me zoveel rustiger. Van alles dat in m’n kast ligt weet ik dat het fijn zit, en dat ik het leuk vind om te dragen. En dat is fijn. Dat wil jij toch ook!

Ik hoop dat ik je inmiddels een beetje warm heb gemaakt om te beginnen aan het opruimen van je kast, want ik ga je nu uitleggen hoe het mij is gelukt. Hoef je alleen nog maar zelf aan de slag te gaan.

Haal alles uit je kast

Maar dan ook echt alles. Ook je lekker-thuis-aan-het-chillen-kleding (/sportkleding), ook je lievelingskleding, etc. Zo blijven er niet stiekem nog losse sokken rondslingeren en houd je overzicht.

Stapeltjes maken

Waarschijnlijk wil je niet alle items houden. Je gaat straks je kledingstukken testen (verdere info volgt), waarbij het handig is als je ze sorteert. De stapels die ik hanteerde zijn: terug in mijn kast, verkopen (dit doe ik graag via de app United Wardrobe, maar er zijn veel meer mogelijkheden!), zelf aanpassen/laten aanpassen (ligt eraan of je dat zelf kunt), kledingbak, of een opbergtas.

Even over de opbergtas:

Ik heb recent 2 grote opbergtassen besteld bij Ikea waarin ik kleding van andere seizoenen/ die ik op het moment niet pas, tijdelijk opberg. Mocht ik na een jaar die kleding toch niet weer hebben gedragen, dan geef ik ze toch een andere bestemming. Zo houd ik ruimte over in mijn kast (want ik heb maar 2 planken tot mijn beschikking), en ruimte over in mijn hoofd, haha.

Kleding sorteren

  • Behoort dit item tot dit seizoen én ga ik dit ook dit seizoen dragen?
  • Behoort dit item tot een ander seizoen én heb ik dit item toen ook gedragen?
  • Heb ik dit item recent gedragen?
  • Kan ik tenminste +- 3 outfits bedenken waarbij ik dit kledingstuk draag?
  • Word ik gelukkig van dit item? Of krijg ik er alleen maar ‘zorgen’ van omdat ik niet weet wat ik ermee moet?
  • Vind ik het kledingstuk fijn zitten? (Let op stof, maat, pasvorm, eventuele bijzonderheden etc.).
  • Heeft het kledingstuk een (simpele) aanpassing nodig?
  • Heb ik veel soortgelijke items (en is dit de minst leuke/fijne)?
  • Is het een fijn item voor elke dag?
  • Is het een fijn item voor speciale gelegenheden en wordt het dan ook echt gedragen?

Kledingkast indelen

Sorteer je kleding bij het terugleggen in de kast. Kijk wat jij handige stapeltjes vindt. Sommigen vinden het handig items te sorteren op print/basic, ik kies ervoor om mijn kleding te sorteren op soort.

Maak het klusje af

Laat de overgebleven stapels kleding niet te lang liggen. Het mag dan wel uit je kast zijn, maar het blijft een troepje als je het niet goed opruimt. Breng je afgedankte kleding naar de kledingbak, zet je verkoop-stapel online/ breng het naar een lokale tweedehands winkel, repareer als het nodig is en berg de kleding voor een ander seizoen goed op.

Herhaal elk seizoen

Hoewel ik er ook pas net mee begonnen ben, lijkt het me een goed idee om dit proces een paar keer per jaar te herhalen. Bijvoorbeeld 2x per jaar bij de wisseling van lente/ zomer naar herfst/ winter.

Zo ziet mijn kast er nu uit:

*Note: Je kast hoeft er niet zo minimalistisch (of sad) uit te zien als dit. Ik heb het zo voor elkaar gekregen omdat ik het moet doen met 2 (!) planken, dus wat je hier ziet is al mijn herfst-winterkleding 🙂

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan deze tips 🙂

Geschreven door Judith

Hoi! Ik ben Judith 🙂

Ik sta graag in de keuken, en ik eet vegan en suikervrij. Je denkt misschien dat dat vervelend is, maar niks is minder waar. Ik voel me een stuk fitter sinds ik dat doe. En koken is nu juist een groot plezier. Af en toe deel ik hier recepten als bewijs 😉 Daarnaast houd ik me bezig met duurzaamheid, op gebied van mode, wonen, eten, en bewustzijn. Ook daarover zul je hier geregeld iets tegenkomen!

 

More About Me