January 22, 2020

Meten = weten, maar hoe bereken je jouw impact op het klimaat?

Zoals met veel dingen in het leven, moet je weten wát te doen om iets te verbeteren. Zo ook met het klimaat. Misschien houd je je al een tijdje bezig met duurzamer leven, of misschien kom je net om de hoek kijken. Als er iets is dat ik heb geleerd, is dat er heel veel thema’s zijn die je impact op het klimaat beïnvloeden. En dat veel van die impact ook nog eens plaatsvindt buiten jou om. Dat wordt ook wel de verborgen impact genoemd. Daarover kun je meer lezen in een gelijknamig boek van Babette Porcelijn. Echt een praktisch boek, als je het mij vraagt. Ik pak ‘m er nogsteeds regelmatig bij.

Maar goed. Je impact berekenen dus. Omdat gestructureerd te werk gaan meer oplevert dan hier en daar wat milieubewustere dingen doen. Er zijn verschillende tests waar je jouw impact mee kunt meten, hier heb ik er twee:

1. Hoeveel aardes heb jij nodig?

Deze test berekent hoeveel aardes jij per jaar nodig hebt. Aan het eind van de test krijg je te zien hoe jij het doet vergeleken met andere Nederlanders. Ook kun je zien waar je het hoogste op scoort, zodat je dat zou kunnen aanpassen om binnen de draagkracht van de aarde te blijven. Het eerder vermeldde boek ‘De Verborgen Impact’ sluit hier naadloos op aan en kan je hier goed bij helpen.

2. Wat is jouw Co2 impact?

Via deze test van MilieuCentraal bereken je jouw Co2 voetafdruk. Deze test is iets lastiger voor als je in een huurhuis woont en de gegevens over energieverbruik niet weet.. maar er worden ook richtlijnen vermeldt dus die heb ik dan maar gebruikt. De uitkomst wordt vergeleken met andere Nederlandse huishoudens van dezelfde grootte. Per thema wordt laten zien of je hoog of laag scoort wat betreft Co2 uitstoot. Geeft je een goede input om mee aan de slag te gaan! Op de website van MilieuCentraal vind je ook meer informatie over klimaatklappers.

 

Geschreven door Judith

Hoi! Ik ben Judith 🙂

Ik sta graag in de keuken, en ik eet vegan en suikervrij. Je denkt misschien dat dat vervelend is, maar niks is minder waar. Ik voel me een stuk fitter sinds ik dat doe. En koken is nu juist een groot plezier. Af en toe deel ik hier recepten als bewijs 😉 Daarnaast houd ik me bezig met duurzaamheid, op gebied van mode, wonen, eten, en bewustzijn. Ook daarover zul je hier geregeld iets tegenkomen!

 

More About Me