September 11, 2020

Zero-waste producten: welke zijn handig om aan te schaffen?

Afval minderen en zero-waste leven is een trend geworden. En bedrijven springen hier graag op in.  Op zich is het fijn dat bedrijven werken aan duurzaamheid, maar het is belangrijk om kritisch te blijven. Veel (plastic-vrije/ zero-waste) producten die geproduceerd worden zijn helemaal niet nodig. 

Toen ik begon met duurzamer leven, kreeg ik vooral te zien wat ik als consument kon doen om duurzamer te leven. Met name op gebied van afval (plastic) vermijden. Ik zag veel influencers en bedrijven voorbij komen met producten die mij een duurzaam leven beloofde. Omdat ik destijds nog niet veel kennis had, maar wél veel wilskracht.. heb ik veel producten gekocht die ik achteraf niet echt nodig bleek te hebben. Om te voorkomen dat dit jou ook overkomt, deel ik graag wat wel en niet zin heeft. 

Niet nuttig:

Herbruikbare rietjes.

Rietjes worden gezien als dé boosdoener. Denk maar aan de plastic soep. Ik weet nog dat tijdens een van mijn shifts als bedieningsmedewerker iemand super boos op mij werd omdat er een plastic rietje in haar drankje zat. Ik zei nog iets over dat het composteerbaar materiaal was, maar ze wilde het niet horen. Licht getraumatiseerd ben ik toen ook maar plastic rietjes gaan mijden als de pest. Ze zijn niet meer hip. Niet op het terras, en ook niet thuis. Dus bestelde ik herbruikbare rietjes van RVS. Kijk mij gaan, super duurzaam! Dacht ik. 

Maar, als je ze niet gebruikt en liggen te verstoffen, is het super zonde. En juist niet duurzaam. Begrijp me niet verkeerd, als jij wel rietjes gebruikt is het voor jou waarschijnlijk wel een handige aankoop. 

Foodhuggers/ bijenwas doeken. 

Deze producten zijn eigenlijk ter vervanging van plasticfolie. Ik kocht ze met het idee dat mijn eten langer houdbaar bleef. Maar, ik gebruikte eigenlijk al nooit plasticfolie. Mijn aangesneden groente of fruit bewaar ik gewoon los in de koelkast of in een afgesloten bakje. Soms wordt het buitenste randje een beetje droog, maar dat gebeurt ook wel met plasticfolie. En de foodhuggers sloten vaak net niet goed aan, waardoor het randje ook een beetje droog werd. Bijenwas doeken daarentegen zijn wel handig voor bijvoorbeeld kaas, maar toen ik vegan werd ben ik gestopt met het gebruiken van de bijenwas doeken. Kortom: bakjes werken ook prima en die heb je hoogstwaarschijnlijk al in huis. 

Speciaal bestek voor onderweg.

Denk aan de groene wegwerp spork van de AH To Go. Deze bestaat dus ook in herbruikbare RVS variant. Handig! Dacht ik. Gelukkig heb ik me voor het bestellen nog net op tijd bedacht. Want hoezo kan ik niet gewoon mijn eigen bestek meenemen, en thuis weer afwassen? Precies, dat kan wel. Die spork is dus niet persé nodig. En gebruiken wat je al hebt is duurzamer dan nieuw kopen. 

Fancy to go bakjes (zoals mason jars).

Op Instagram komen altijd mooiere versies van de realiteit voorbij. Ook hoe esthetisch een zero-waste lifestyle kan zijn. Maar dat hoeft het niet te zijn. De essentie is niet hoe het eruit ziet, maar wat het effect is. Koop dus geen mooie nieuwe mason jars, maar hergebruik een glazenpotje van bijvoorbeeld jam of appelmoes. Was ze, haal het etiket eraf, en klaar ben je. Gered van de glasbak. Gratis en voor niets, je eigen mason jar. Dat is pas écht duurzaam. 

Afwasborstel van gerecycled plastic.

Ik voelde me zó schuldig elke keer dat ik een afwasborstel weggooide. Maar ja, ze gaan nou eenmaal niet voor eeuwig mee. Op een dag zag ik een afwasborstel bij de EkoPlaza, gemaakt van gerecycled plastic waarbij je alleen het borstel gedeelte kon vervangen. Handig dacht ik, dit bespaart plastic. Pas later besefte ik me dat ik beter een houten afwasborstel had kunnen kopen. Dat was helemaal duurzaam geweest. 

Wel nuttig:

Herbruikbare wattenschijfjes.

Make-up van mijn gezicht verwijderen doe ik bijna elke dag. En hiervoor gebruikte ik zo’n 3 watjes per dag. De prullenbak in de badkamer zat zomaar vol. En vaak zijn watjes niet gemaakt van bio-katoen. Dat betekent dat de katoenplukkers met chemicaliën moeten werken, en vaak in zware omstandigheden moeten werken. Daar voelde ik me niet fijn bij, dus ging ik op zoek naar herbruikbare wattenschijfjes. Als je ze zelf kunt maken, zou ik je dat aanraden. Dat is uiteraard de meest duurzame variant. Maak ze bijvoorbeeld van een kapotte of oude handdoek of theedoek.

Ik had eerst ‘gewone’ herbruikbare watjes. Die je overal kunt krijgen. Maar ik merkte al gauw dat ik veel van mijn make-up remover moest gebruiken omdat het stofje vrijwel alles absorbeerde. En ik moest hard schrobben op mijn gezicht om het schoon te maken. Daar was ik niet zo blij mee, dus ze verdwenen weer in de kast. Een tijdje geleden kwam ik de FaceHalo watjes tegen. Deze zijn ietsjes prijzig in aankoop, maar ze zijn het wat mij betreft waard! Je hoeft ze alleen maar nat te maken en daarmee kun je heel zacht je gezicht schoonmaken. Daarna gebruik ik nog wel mijn gezichtsreiniger. Maar dat doe ik alleen met water en een handdoek. 🙂

Bakjes.

Ik had het zonet over de mason jar. Die hoef je niet aan te schaffen. Maar bakjes in huis hebben is wel heel fijn. Ik gebruik ze voor van alles. Eten dat over is gebleven, crackers bewaren zodat ze niet uitdrogen, zelfgebakken koekjes bewaren, eten meenemen onderweg, etc. Je kunt ze keer op keer hergebruiken. Wat mij betreft een must-have!

Organicup.

Ik gebruik ‘m zelf niet, want ik heb een spiraaltje. Het schijnt dat je de Organicup dan niet mag gebruiken omdat je vagina als het ware vacuüm zuigt, waardoor het spiraaltje eruit wordt getrokken. Hier kwam ik net op tijd achter voor ik de cup bestelde. Jammer, want het leek me super! Het is vast even wennen in gebruik. Maar als ik kijk naar hoeveel afval ik altijd heb doordat ik ongesteld ben, leek het me een super product om afval te verminderen! 

Oplosbare zeepcapsules.

Ik heb laatst voor het eerst mijn eigen zeep proberen te maken, van azijn en sinaasappelschillen. Dit was niet helemaal goed gegaan want de schillen staken boven de azijn uit, waardoor het is gaan rotten. Ik sluit niet uit dat ik nog vaker wil proberen zelf schoonmaakmiddel te maken.. maar voor nu heb ik een handig alternatief gevonden. Bij plasticfreeamsterdam.com kocht ik geconcentreerde zeepcapsules, die oplosbaar zijn in water. Het idee hierbij is dat je je spuitbussen bewaart en daarin deze capsules oplost. Hoera! Nooit meer nieuwe spuitbussen. 

Omdat ik zo enthousiast ben over deze zeepcapsules heb ik voor jullie een kortingscode! Met de code TAKECARE10 krijg je 10% korting bij plasticfreeamsterdam.com

Herbruikbare koffiebeker.

Deze vereist niet veel uitleg geloof ik. Ik ben veel onderweg en drink dan graag matcha latte/ thee. Heel handig als ik dan ‘alleen het drinken’ kan kopen, en daarmee verder geen afval produceer.

Moraal van het verhaal:

Er zijn genoeg zero-waste producten te koop tegenwoordig. Maar wees kritisch en vraag jezelf af of je dit ook daadwerkelijk nodig hebt, en niet alleen koopt omdat het ‘duurzaam’ is. Handig hierbij zijn de R’en van afvalvermindering: refuse, reduce, reuse, recycle. Op volgorde van impact.

Wat ik hier vermeld, is mijn ervaring. Grote kans dat jij heel andere behoeften hebt, en bepaalde producten voor jou juist wél nodig zijn. Ik wilde dit alleen delen om te laten zien dat je ook bewust moet blijven van je aankopen als het gaat om duurzame producten. 

Maar mocht je dit nou lezen en denken ‘oh ik ben hier ook ingetrapt!’. Geen probleem. Dat je hiermee bezig bent is al super goed. En we hebben meer aan duizend mensen die imperfect proberen duurzaam te leven, dan ééntje die het perfect doet. Blijf vooral doorgaan, al doende leert men. Succes, en bovenal veel plezier!

Geschreven door Judith

Hoi! Ik ben Judith 🙂

Ik sta graag in de keuken, en ik eet vegan en suikervrij. Je denkt misschien dat dat vervelend is, maar niks is minder waar. Ik voel me een stuk fitter sinds ik dat doe. En koken is nu juist een groot plezier. Af en toe deel ik hier recepten als bewijs 😉 Daarnaast houd ik me bezig met duurzaamheid, op gebied van mode, wonen, eten, en bewustzijn. Ook daarover zul je hier geregeld iets tegenkomen!

 

More About Me