March 18, 2020

Zo ontdek je jouw favoriete selfcare activiteiten.

Ik wilde al een tijdje een lijstje delen met mijn favoriete selfcare activiteiten. Maar nu dacht ik, nee. Ik kan wel zeggen dat je yoga moet gaan doen, maar als dat niet bij je past heb je er niks aan. Vooral nu de wereld op z’n kop gaat is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Met deze tips ontdek je wat jou daarbij kan helpen.

Oefening: per zintuig opschrijven wat je fijn vind.

Dus voor neus, oren, ogen, mond, huid. Als je leert wat jouw zintuigen op een fijne manier prikkelt, geven zij steeds een fijn gevoel af naar je hersenen. Hierdoor kom je in de ontspanningsmodus terecht 🙂

Pak een schrift en begin te schrijven. Waar worden je ogen gelukkig van? Dit kan van alles zijn, van kleuren, dingen, mensen, dieren tot aan bepaalde vormen. Schrijf alles op wat er in je op komt! Ga zo elk zintuig af. Voor je het weet heb je jouw eigen gids om jezelf op te beuren 🙂

Voor de fanatiekelingen: maak ook een versie de andere kant op. Wat vind je niet fijn? per zintuig. Zo leer je jezelf beter kennen.

Oefening: zoek uit wat jou energie kost, en wat je energie geeft.

Dit kun je op verschillende manieren doen. Je zou een keer een week kunnen bijhouden wat je allemaal doet en hoe jouw energie daarin meebeweegt. Maar je kunt ook intuïtief een snelle versie maken. Wat zijn de activiteiten die je eigenlijk altijd energie opleveren? Schrijf ze op en houd ze bij de hand. Probeer ook na intensieve activiteiten die je veel energie kosten bewust tijd in te plannen voor activiteiten die je weer opladen. Dat is ook selfcare 🙂

Leer te luisteren naar je lichaam.

Zoals ik al zei, ik wil je geen yoga aanpraten als dat niet bij je past. Maar je lichaam weet genoeg. Het stuurt je eigenlijk continu signalen over waar je behoefte aan hebt. Een rommelende maag bij honger, hoofdpijn bij te weinig vocht, etc. Maar ook kleinere signalen zoals een hoog zittende adem bij behoefte aan meer rust. Ikzelf was deze connectie met mijn lichaam een beetje kwijt. Enerzijds door de maatschappij waarin we leven, het wordt bepaald niet gewaardeerd als je niet meegaat naar een borrel omdat je hoofdpijn hebt. En anderzijds doordat ik jarenlang in een ‘overlevingsmechanisme’ heb gezeten. In welke mate ben jij verbonden met je lichaam? Besef je nu dat dat best een beetje beter mag.. probeer dan de connectie met je lichaam te versterken. Hoe?

  • mindfulness bodyscans. Je vind er genoeg op YouTube, mijn favoriet is deze van wie ik zelf mindfulness heb geleerd.
  • zitten met je gevoel. Plan af en toe een moment in om gewoon te zitten en bewust aanwezig te zijn bij wat je voelt. Welke emotie voel je? Waar voel je dat in het lichaam? Hoe voelt het? Om welke actie vraagt deze emotie? Door dit te herhalen ga je patronen bij jezelf herkennen en weet je sneller te handelen naar bepaalde emoties 🙂
  • heb je meer hulp nodig? Dan kan ik je aanraden een haptonoom te bezoeken. Het is een therapievorm waarbij de gevoelsbeleving van jou centraal staat. Ik heb een paar keer een haptonoom bezocht en het heeft me erg geholpen. Elke keer gingen we met oefeningen in de praktijkruimte aan de slag die mij hielpen de connectie met mijn lichaam te verbeteren.

Houd een dankbaarheidsdagboek bij.

Heb je nog een klein notitieboekje liggen? Leg ‘m dan op een plek waar je ‘s avonds tot rust komt. Op de bank of naast je bed. Schrijf hier elke dag 3 dingen in waar die dag dankbaar voor was. Los van dat het je een fijn gevoel geeft om dankbaar te zijn, brengt het ook in kaart wat voor jou écht belangrijk is in het leven. Blader er af en toe in terug en kijk voor jezelf aan welke dingen/ activiteiten je meer aandacht zou kunnen besteden.

Mijn dankbaarheidsdagboekje

Jouw eigen zelfhulp boek.

Er liggen er genoeg van in de winkels, maar de enige waar je écht iets aan hebt is die van jezelf. Koop een mooi boek, of knutsel er zelf een in elkaar. Schrijf hier alles in op over hoe je omgaat met bepaalde emoties, welke activiteiten je in een flow brengen, wat hielp toen je je boos/ angstig/ etc voelde. Voor je het weet heb je precies in kaart gebracht hoe je in elkaar steekt!

Mijn eigen zelfhulpboek! In het oranje want daar word ik blij van 🙂

Geschreven door Judith

Hoi! Ik ben Judith 🙂

Ik sta graag in de keuken, en ik eet vegan en suikervrij. Je denkt misschien dat dat vervelend is, maar niks is minder waar. Ik voel me een stuk fitter sinds ik dat doe. En koken is nu juist een groot plezier. Af en toe deel ik hier recepten als bewijs 😉 Daarnaast houd ik me bezig met duurzaamheid, op gebied van mode, wonen, eten, en bewustzijn. Ook daarover zul je hier geregeld iets tegenkomen!

 

More About Me